Sport & Bewegen op de werkvloer

Sport & Bewegen op de werkvloer

Op aanvraag maken we een beweegplan voor uw bedrijf.

Bij Fitpoint Zwolle geloven wij dat sportende medewerkers fitter en productiever zijn en ze verzuimen minder.

Een sportende medewerker is productiever, fitter én verzuimt gemiddeld 6 dagen per jaar minder. Gezonde en fitte werknemers zorgen voor een gezond bedrijf. Vitaliteitsmanagement wordt dan ook steeds belangrijker. Als werkgever wil jij jouw personeel stimuleren in een gezonde leefstijl met voldoende beweging. Wij zijn ervan overtuigd dat er door bedrijfsfitness meer mensen gaan sporten en het verzuim afneemt. 

Sporten onder werktijd: hoe sporten leidt tot betere prestaties op de werkvloer

Weet jouw hoofd aan het einde van een werkdag vanzelf de weg naar je bureaublad te vinden? Dan kan sporten onder werktijd dé uitkomst bieden. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen wanneer je een kantoorbaan hebt? En hoe kun je dit binnen jouw bedrijf inrichten (ook zonder een duur abonnement of faciliteiten)?

Sporten helpt bij betere prestaties op de werkvloer. Dat is door verschillende studies aangetoond, maar ook even vaak weer ontkracht, zoals dat bij elke studie gaat. Welke voordelen zijn verbonden aan sporten tijdens werktijd?

Je zit lekkerder in je vel

Zowel figuurlijk als letterlijk te nemen, natuurlijk. Hierdoor daalt niet alleen het ziekteverzuim, maar presteer je gedurende dag ook beter. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat sportende collega’s meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Daarnaast verbetert je concentratievermogen en daalt je stressniveau, waardoor je beter in je werk komt en blijft – de zogenoemde flow. Die flow leidt op zijn beurt weer tot meer motivatie. En de positieve vicieuze cirkel is rond.

Motivatie door vooruitzicht, vrijheid en afwisseling

Die grotere motivatie komt niet uitsluitend door de flow waarin je je bevindt. Wanneer je het vooruitzicht hebt van een uur/half uur voor jezelf en een nieuwe prestatie, ben je eerder geneigd om daarvoor en daarna een paar stappen extra te zetten. Net zoals wanneer je slechts een halve dag werkt en dan evenveel gedaan krijgt als in acht uur tijd. Zonder (het vooruitzicht op) een moment om op te laden, kun je nooit volledig productief zijn.

Tijdens het sporten kom je op nieuwe ideeën

Een bijkomend voordeel is dat tijdens het sporten allerlei ideeën naar boven komen drijven. Sporten creëert vrijheid in je hoofd, waardoor je op nieuwe inzichten komt en als vanzelf bestaande situaties vanuit een ander oogpunt ziet. Moeilijke situaties in je werk vinden hun weg naar de achtergrond en je krijgt meer ruimte voor frisse ideeën. Belemmerende gedachten stromen net zo hard weg als de zweetdruppels van je gezicht.

Maar hoe pak je dat sporten onder werktijd aan?

Kleine aanpassingen als fietsend/lopend naar kantoor gaan, de trap nemen in plaats van een lift/roltrap, of een stuk lopen vanaf het station / een halte eerder zijn natuurlijk al beter voor je dan niets. Ook kun je denken aan een zit-stabureau zodat je je dag niet alleen zittend hoeft door te brengen. Met een beetje ‘I don’t care’ mentaliteit, kun je je ook wagen aan (stretch)oefeningen voor/achter/naast je bureau. Maar hoe vaak je tussendoor ook opstaat om koffie te pakken, een zittend beroep verandert niet ineens in een volledige workout.

Een echt sportmoment tijdens je werkdag levert dan toch de meeste winst.

Wij gaan je erbij helpen.

Ben jij opzoek naar een sportieve match?

Neem vrijblijvend contact op!

Vragen met ster (*) zijn verplicht.